Nov 24, 2019
36 Views

Nahranite bebu za stolom svoje obitelji

Written by

Čime hranim dijete?

Na bebe i djecu se ponekad gleda kao na stvorenja iz drugog svijeta, kada je u pitanju prehrana. Obično dobivaju "posebnu" hranu, poput staklenki dječje hrane, pilećih nugget-ova i sendviča sa sirom na žaru bez hranjivih sastojaka. Zašto lišavamo našu sljedeću generaciju kvalitetne hrane kada je ona ta koja još uvijek raste i kojoj je potrebno više hranjivih sastojaka nego mi?

"Ali moja djeca neće jesti ništa zdravo," – Sigurno sam čuo ovu frazu tisuću puta. Ako ostavite svoju djecu da sami odlučuju u životu prije nego što budu spremna za to pametno, ne samo da će imati čokoladicu za svaki obrok, vjerojatno neće ići u školu i raditi sve druge nezdrave stvari. Mi smo odgovorni za izbor naše djece, a to uključuje izbor onoga što će im staviti u usta. Da, oni im trebaju određeni stupanj slobode, ali isto tako trebaju i granice. Kad je riječ o hrani, zdrave granice za djecu zvuče poput: "Želite li svoju mrkvu u salati ili biste radije pečili mrkvu za večeru?" Ne uključuju "mrkvu, kao i sve druge" ili "pileće nuggetse samo za vas."

U to doba, obroci su bili obiteljsko vrijeme. Svi su jeli isto, s ljubavlju ih je pripremio član obitelji. Nitko nije napravio nešto posebno za djecu, osim ako nije njihov rođendan. Danas imamo komercijalno pripremljene dječje piree, smrznute večere i tinejdžere, izvodeći ih i jedemo u svojoj sobi ispred televizora na večeru.

Hrana je prehrana, ali je i ritual ljubavi i sjedinjenja. Kad se moja obitelj svake večeri okuplja na obrok, to je vrlo posebno: dijelimo priče o događajima našeg dana i svi jedemo istu hranu. Vjerujem da je jedan od prvih načina da dijete naučite zdravim prehrambenim navikama započeti s sličnim ritualom. Zdrava hrana je hrana koju dijelite s drugima. Zdrava hrana je hrana koja se kod kuće priprema s ljubavlju.

"Ali ja imam dijete" – često čujem i ovu frazu. Beba nije vanzemaljac, zahtijeva posebno hranu u bočicama. Uzmite neku od zdravih namirnica s obiteljskog stola i pomiješajte je vilicom ili u procesoru za hranu. Uvijek postoji povrće ili zrno kojim možete nahraniti bebu, ako sami jedete žitarice i povrće. Pokušaj da djetetu date pire od kale, dok dijete pokušava pobjeći može postati priča koju kasnije ispričate svojim unucima. Ostavite malo tikve djetetu prije nego što tikvica uđe u čašicu za večeru, vaše dijete postaje dio obitelji od njegovih prvih zalogaja čvrste hrane puno više od ikad posudice dječje hrane.

Na kraju, ne zanemarite učiniti sve što je moguće za dojenje. I dok to činite, jedite uravnoteženu prehranu. Dijete će se kroz majčino mlijeko upoznati sa svim vrstama okusa, tako da su te arome bolje nego nešto drugo od čipsa od sode i krumpira. Ovaj rani uvod u obiteljsku hranu pokazao bi se vrlo korisnim kasnije za obiteljskim stolom, jer bi Junior nosio bibi i ponosno kopao u jelu guacamole sa svima ostalima.

Article Tags:
· · · · ·
Article Categories:
Easy Baby Dinner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *